Soorten gitaren


Als je eenmaal hebt besloten dat je gitaar wilt leren spelen, dan kom je bij de keuze van je instrument; een akoestische gitaar kopen. Als je dacht dat een gitaar gewoon een gitaar is, dan vergis je je. Er zijn verschillende typen, met eigen specifieke klanken en kenmerken. Zo heb je elektrische gitaren en akoestische. Een elektrische gitaar maakt van zichzelf niet veel geluid, hij heeft een versterker nodig om geluid te produceren. Mooi voor in de band, minder handig bij het kampvuur. Een akoestische gitaar heeft geen versterker nodig, hoewel je die natuurlijk er altijd bij kunt gebruiken, maar heeft een klankkast die ervoor zorgt dat het geluid goed hoorbaar wordt.

Spaanse gitaar of klassieke gitaar

Een Spaanse of klassieke gitaar heeft drie stalen snaren en drie nylon snaren. Snaar 4, 5 en 6, dus de drie laagste klanken, zijn van zijde dat met staaldraad is omspannen. Snaar 1, 2 en 3, dus de drie hoogste klanken, waren in vroeger tijden van darm maar zijn tegenwoordig van nylon. De hals van de Spaanse gitaar is wat breder, zodat je overal op de hals gemakkelijk de juiste fretten kunt indrukken. Met een klassieke gitaar kun je heel goed meerstemmige melodieën spelen.

Western gitaar

Een western gitaar heeft alleen stalen snaren. Hierdoor wordt de klank harder en helderder. De hals van deze gitaar is wat smaller dan bij de klassieke. Omdat de stalen snaren meer druk zetten op de hals van de gitaar, is er vaak een stalen pen door de hals gehaald. Dat voorkomt kromtrekken. Vaak is dan de pen te stellen, waardoor de snaren dichter op de hals komen te liggen, of juist er iets verder vanaf. Je speelt op deze gitaar gemakkelijker akkoorden. Als je jazz, folk of blues speelt, zul je waarschijnlijk liever een western gitaar gebruiken.

Comments are closed.